Pisicile sunt animale remarcabile, agile si mereu pregatite de joaca, vanatoare sau aparare. Daca sunt ingrijite corect si nu sufera din cauza surplusului de greutate, pisicuta ta se va mentine in forma maxima de-a lungul intregii vieti. Totodata, poti sa fii sigur ca rareori va da rateuri si nu va ateriza in picioare atunci cand cade.
Stiai, insa, ca sunt mai predispuse sa rateze intoarcerea si ca risca sa nu cada in picioare in cazul inaltimilor mici si ca se descurca mai bine cand cad de la inaltimi mari? Pare fascinant, asa ca hai sa aflam ce secret sta in spatele acestui lucru.
Regula de 1 m
Tineai pisica in brate si a sarit in secunda urmatoare? In mod sigur va ateriza in picioare, indiferent de pozitia in care statea sau de modul in care s-a zvarcolit ca sa scape. Este un lucru se intampla cand pisica este la cel putin 1 m de sol. Aceasta este inaltimea minima la care pisica are timp sa isi rasuceasca jumatatea din fata a corpului si sa obtina orientarea adecvata a partii din spate pentru a ateriza pe toate cele patru labute.
Suna simplu, dar nu este chiar asa. Pisicile pot face acest lucru datorita aparatului vestibular si al urechilor suficient de mari pentru a se orienta adecvat pentru aterizarea pe sol din aproape orice pozitie. Totodata, lipsa claviculei le ajuta sa isi aseze rapid jumatatea de fata in pozitia adecvata, iar coloana vertebrala este super flexibila si ii permite rasucirea rapida a intregului corp.
Ce se intampla la cazaturile de la o inaltime mai mica de 1m
La o inaltime mai mica de 1 m este foarte posibil ca pisicuta ta sa nu aiba suficient timp sa se rasuceasca in pozitia corecta, dar sunt sanse mari sa aterizeze bine. Cum? Daca o vei lasa sa cada de la aceasta inaltime, se va agata cu ghearele de orice suprafata ii iese in cale, indiferent daca aceasta este peretele sau piciorul tau. Astfel, castiga timp pentru a-si indrepta intregul corp si a ateriza pe labute.
Caderile de la primul etaj
Multi stapani de pisici isi fac griji in legatura cu caderea animalelor de la primul etaj sau de pe acoperis. In majoritatea cazurilor, insa, pisicile vor ateriza pe labute pentru ca sunt orientate corect si stiu sa isi arcuiasca spatele si sa isi sustina adecvat greutatea la impactul cu solul. Acest lucru absoarbe cu succes socul caderilor si elimina riscul de ranire. Totusi, daca terenul este neregulat sau are moloz sau bolovani, pisicuta se poate accidenta.
Dar de la un etaj superior?
Caderile de la etajul doi in sus au acelasi rezultat ca si cele de la primul etaj, insa, intre etajul 5 si 9 ne aflam in zona de pericol in care apare riscul de accidentare. Uimitor este faptul ca, daca va cadea de la o inaltima mai mare de 9 etaje, pisica este in zona de siguranta, iar acest interval se poate extinde pana la 20 de etaje. Chiar exista incidente si povestiri cu pisici care au cazut de la 32 de etaje si au supravietuit impactului. Fabulos, nu?!
Cum este posibil si care este secretul?
Desi studiile sunt imposibile, teoria care explica faptul ca pisicile care cad de la inaltimea de peste 9 etaje au sanse de a supravietui este legata de faptul va viteza de cadere terminala la pisici este de 60 mph, in vreme ce la oameni este de 120 mph. Cand cade de la inaltimea de 9 etaje sau de mai sus, atinge aceasta valoare, dar nu va accelera, ceea ce inseamna ca nu va atinge niciodata pamantul cu o viteza mai mare de 60 mph.
Iar acum vine partea cea mai interesanta: Pisicile pot detecta momentul in care ating viteza terminala si, pe masura ce aceasta se stabilizeaza, ele isi relaxeaza corpul. Desi pare incredibil, atingerea vitezei maxime o face pe pisicuta sa devina un geniu al evolutiei si sa intre intr-o zona zen.
Cu totii stim ca trebuie sa ne relaxam corpul inainte de impact in loc sa ne incordam, dar acest lucru este imposibil de pus in practica in acele momente. La oameni, emotiile preiau controlul si membrele se incordeaza, in vreme ce pisicile se relaxeaza si isi pregatesc optim corpul pentru impact.
Pisicile reduc viteza de cadere
Am ajuns si la partea cea mai spectaculoasa a acestui subiect si anume la faptul ca, de la un anumit punct, pisicile reusesc sa reduca viteza de cadere. Odata ce simt ca au atins viteza terminala si corpul lor se relaxeaza, pisicile adopta o pozitie asemanatoare cu cea a unei veverite zburatoare.
Practic, pisicutele se folosesc de rezistenta aerului pentru a-si incetini caderea. Acest lucru explica de ce caderile de la inaltimi mai mari sunt mai rar soldate cu accidente si deces decat cele de la inaltimi mai mici. Totusi, pisicutele nu sunt invincibile si exista o limita. Sigur nu vor supravietui caderilor din avioane sau de pe zgarie nori.