Pe langa faptul ca fiecare pisicuta ar trebui sa aiba litiera ei si chiar sa existe o litiera in plus, sunt multe alte lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere cum ar fi dimensiunea, locul in care o asezi sau modul in care o cureti. Orice pisicuta are nevoie de o litiera si, pentru a fi sigur ca totul va fi in regula si micuta ta felina o va folosi asa cum trebuie, va trebui sa tii cont de mai multe aspecte. Iata despre ce este vorba!
Locul potrivit pentru litiera
Pisicile prefera locurile linistite si retrase pentru a folosi litiera. Studiaza casa sau apartamentul si cauta un loc care nu este aglomerat si in care pisicuta ta nu se va simti incoltita sau blocata. De asemenea, nu aseza litiera langa bolurile cu mancare sau cu apa.
Daca ai mai multe pisicute, aseaza litierele in locatii diferite. Daca le vei pune una langa cealalta, ele le vor vedea ca pe o litiera mare. In plus, daca sunt si animalute mai timide, se vor simti mai in siguranta departe de alte pisici, asa ca ofera-le posibilitatea sa aleaga.
Daca pisica ta nu foloseste litiera, s-ar putea sa nu ii placa locatia acesteia, asa ca aseaza una suplimentara intr-un alt loc. Intr-o casa cu mai multe etaje, ar trebui sa existe cate o litiera pe fiecare nivel. De asemenea, daca pisica este mai in varsta, litiera va fi asezata la etajul unde aceasta prefera sa stea.
Dimensiunea litierei
De obicei, o litiera mai mare este mai buna decat una mai mica. Litiera ar trebui sa aiba lungimea dubla fata de lungimea pisicutei masurata de la nas pana la baza cozii. Cutia trebuie sa fie suficient de mare pentru a-i permite pisicii sa intre, sa se intoarca si sa faca miscarile de acoperire cu labuta.
Daca pisicuta este mai in varsta, va fi necesara o litiera joasa sau sa tai partea laterala a acesteia. De asemenea, pisicutele timide ar putea prefera cutiile acoperite.
Asternuturi pentru pisici
Majoriteta pisicilor prefera asternuturile moi si fara miros. Multe asternuturi, insa, contin cristale parfumate care pot provoca probleme respiratorii atat la pisici, cat si la oameni si ar trebui evitate.
In general, pisicile prefera nisipul sau asternuturile care seamana cat mai mult cu ceea ce ar folosi in natura. Daca ai o pisica mai in varsta sau cu labute sensibile, evita produsele cu consistenta dura sau particule ascutite.
Intretinerea litierei
Litiera ar trebui curatata zilnic, iar acest lucru implica inlaturarea mizeriei si adaugarea de asternut nou, daca este necesar. O data pe la una-doua saptamani, litiera trebuie golita complet si spalata cu sapun si apa fierbinte. Se va evita utilizarea substantelor chimice puternice sau a celor pe baza de amoniac. Daca nu te ocupi de curatenia acesteia in fiecare zi, litiera trebuie spalata chiar mai des si asternutul schimbat complet de fiecare data.