Alte articole

Cum sa ajutati un caine sa faca fata caldurii !

feadi

 

Desi vremea nu pare demna de o luna de vara, caldura isi va face curand simtita prezenta. Iar ne vom dori sa stam intinsi la soare, sa ne plimbam si sa nu mai stam inchisi in cei patru pereti ai casei sau ai biroului.

Ca si noi, bietele noastre animalute s-au plictisit, in mod sigur, de cei patru pereti pe care ii vad zi de zi, ora de ora, cu exceptia momentelor in care sunt scoase afara.

Cu toate acestea, oricat de incantat ar fi sa iasa afara, cainele nu va mai fi la fel de bucuros cand va pune labutele pe asfaltul care dogoraste!

Citeşte mai departe...
Regulamentul expozitiilor ACHR PDF Imprimare Email

feadi

REGULAMENTUL EXPOZITIILOR ACHR - ASOCIATIA CHINOLOGICA ROMANA

REGULAMENTUL ACHR PENTRU EXPOZITII CANINE


CUPRINS


1 Dispozitii generale

2 Carnetul de performanta

3 Restrictii

4 Conditii speciale / inscrierea cainilor

5 Clase

6 Calificative si clasament

7 Titluri, recompense si concursurile din ringul central

8 Titluri si recompense nationale

9 Arbitri

10 Comisari si secretari de ring

11 Locatii si ringuri

12 Delegatii AChR si CA

13 Contestatii

14 Dispozitii finale

Prezentul regulament a fost revizuit si completat in conformitate cu prevederile noului Regulament al Expozitiilor FCI intrat in vigoare la data de 01.01.2008.

 

DISPOZITII GENERALE


1. Asociatia Chinologica Romana (AChR) deleaga organizarea expozitiilor canine asociatiilor chinologice eritoriale si cluburilor de rasa membre A.Ch.R. In cazuri speciale, A.Ch.R. poate organiza independent manifestari si expozitii canine. In acest caz, se va specifica aceasta in mod clar pe buletinul de inscriere si catalogul expozitional.

 

2. Expozitiile pot fi internationale, nationale, sau de club. Pentru organizarea unei expozitii internationale este necesar initial avizul A.Ch.R., care inainteaza propunerea spre aprobare la Federatia Chinologica Internationala (F.C.I.). Dupa obtinerea acestei aprobari, Consiliul Director al A.Ch.R. deleaga competenta organizarii asociatiei teritoriale solicitante; pentru expozitiile nationale sau de club, este necesara doar

aprobarea Consiliului Director. De asemenea, anual se organizeaza 3(trei) expozitii de Campionat si 1 expozitie Open. Expozitiile de Campionat si Openul Romaniei se organizeaza numai in cadrul unei expozitii internationale nefiind expozitii de sine statatoare. Expozitia Derby se organizeaza in cadrul unei expozitii C.A.C. la sfarsitul anului competitional. Evidentierea in catalog a concurentilor pentru Derby se face prin

adaugarea literei D la numarul de concurs deja atribuit.

 

3. Cererile pentru autorizarea expozitiilor trebuie sa parvina Secretariatului A.Ch.R. cu cel putin 12 luni inainte de data desfasurarii expozitiei, dar nu mai devreme de patru ani calendaristici inainte de data evenimentului. Data unei expozitii nu poate fi modificata decat cu acordul forului care a aprobat expozitia respectiva. AChR FCI va autoriza organizarea mai multor expozitii in aceeasi zi doar cu conditia ca acestea sa se desfasoare la cel putin 300 km distanta una fata de alta. In cazul in care distanta este mai mica de 300 km, este posibila acordarea autorizatiei cu conditia ca organizatorul care a facut primul cererea sa-si dea consimtamantul. In acest caz se recomanda ca locurile si zilele de desfasurare precum si repartitia grupelor, in conformitate cu nomenclatorul raselor FCI sa se faca intr-o maniera adecvata.

 

4. La expozitii pot fi inscrisi cainii de rasã care posedã certificat de origine (pedigree) recunoscut de F.C.I. si care la data expozitiei au implinit cel putin varsta de 3 luni. Cainii aflati in proprietatea unei persoane fizice din Romania pot participa la expozitii doar dacã au certificate de origine emise de cãtre C.O.R., iar pentru cainii din import, aflati in proprietate romaneasca, pedigree inregistrat (nostrificat) de catre C.O.R. Cainii care posedã certificat de origine incomplet pot participa la expozitii internationale dar nu vor putea obtine omologarea titlurilor. Buletinele de inscriere la expozitii vor fi considerate valabile doar daca la rubrica „Proprietar” sunt inscrise numele si prenumele unei persoane fizice. Nu vor fi luate in considerare buletinele de inscriere care au inscrise la aceasta rubrica nume de canise sau denumiri de persoane juridice.

 

5. Cainii din rasele neomologate de F.C.I. pot fi inscrisi in expozitii conform prevederilor prezentului Regulament. Acesti caini nu pot concura pentru titlurile C.A.C.I.B., R.C.A.C.I.B., “B.O.G.” sau “B.I.S.” la expozitii internationale, pana la omologarea internationala FCI a acestor rase. La expozitiile internationale acesti caini se vor include in catalog la sfarsitul acestuia, intr-o anexa speciala denumita : “RASE NEOMOLOGATE F.C.I. IN AFARA CONCURSULUI – RACES HORS CONCOURS”. Numerotarea acestor caini se va face dupa o numerotare combinata, cifre si litere. Ex : 1A, 1B, 1C, etc. sau A1. A2, A3, etc. Taxa datorata FCI este valabila si pentru cainii din rasele respective.

 

6. La expozitiile nationale, cainii din rasele neomologate FCI vor concura pentru titlurile “B.O.G.” si “B.I.S.” conform incadrarii in nomenclatorul F.C.I. prevazute de tarile de origine ale acestor rase.

 

7. In incinta expozitiei pot intra doar cainii inscrisi in catalog. Acestia trebuie purtati obligatoriu in lesa. De orice pagubã provocatã de caine este rãspunzãtor proprietarul acestuia. Cainii agresivi vor fi purtati cu botnita si lesã scurtã.

 

8. Microcipurile (norma ISO 11784 sau anexa A de la norma ISO 11785) sau tatuajele sunt obligatorii pentru toti cainii inscrisi. Daca organizatorul nu dispune de un cititor de microcipuri, expozantul este obligat sa detina propriul cititor (norma ISO 11784 sau anexa A de la norma ISO 11785) cu care sa poata face dovada identitatii cainelui.

 

9. La intrarea in expozitie cainele va trece prin filtrul sanitar veterinar. In cazul in care medicul veterinary constatã cã in zona de unde provine cainele sunt boli contagioase si cainele nu este vaccinat conform legilor in vigoare, nu se va permite accesul acestuia in incinta expozitiei. Carnetul medical al cainelui va fi vizat in conformitate cu legislatia in vigoare. In incinta expozitiei nu se admite sub nicio forma comercializarea cainilor.

 

10. Proprietarul cainelui are dreptul sã inscrie cainele in expozitie pana la termenul mentionat pe fisa de inscriere. Odata cu trimiterea formularului de inscriere se va achita in mod obligatoriu si taxa de inscriere. Taxa de inscriere nu se returneazã dacã expozantul nu isi prezintã cainele in expozitie.

 

11. Expozantul, odatã cu semnarea fisei de inscriere in expozitie, se obligã sã respecte ora de incepere si de inchidere a expozitiei si declara pe proprie raspundere ca nu face parte dintr-o asociatie/club neafiliat la A.Ch.R. sau nerecunoscut de F.C.I.

 

12. Odatã cu completarea, semnarea si trimiterea formularului de inscriere in expozitie, proprietarul sau persoana care prezinta cainele se obligã sã respecte prevederile prezentului Regulament si rãspunde pentru exactitatea datelor inscrise pe formular.

 

13. Membrii asociatiilor/cluburilor membre A.Ch.R. se bucura de toate drepturile si facilitatile ce decurg din aceasta calitate inclusiv la inscrierea in expozitiile organizate sub egida A.Ch.R. In acest sens, acestia vor anexa la buletinul de inscriere si o copie a legitimatiei de membru A.Ch.R. Vor fi luate in consideratie numai legitimatiile care mentioneaza achitarea la zi a cotizatiei pe anul in curs. Aceeasi masura este valabila si pentru membrii asociatiilor nationale recunoscute de F.C.I.

 

14. Nu sunt admisi in expozitie cainii bolnavi (bolnavi temporar sau suferind de o boala contagioasa), castrati sau atinsi de atrofie testiculara, femelele in calduri, femelele gestante (cca.40 zile), care alapteaza sau insotite de puii lor (puii fiind sub varsta de trei luni sau peste 3 luni dar nu sunt inscrisi in competitie). Nu au acces la expozitiile FCI si A.Ch.R. cainii orbi sau surzi. Daca aceasta regula nu se respecta iar un arbitru descopera ca un caine este surd sau orb, atunci acesta are dreptul de a elimina cainele respectiv.

 

15. Sub nici un motiv nu se admit inscrieri in ziua expozitiei.

 

16. Expozantul trebuie sã fie punctual la ring. Daca dupa trei apeluri consecutive concurentul nu sa prezentat in ringul de arbitraj, acesta este considerat din oficiu absent.

 

17. In cazul cand a intarziat de la arbitrarea clasei la care este inscris, concurentul poate cere arbitrarea cainelui numai dupã incheierea intregului arbitraj de la ringul respectiv si numai pentru acordarea calificativului.

 

18. Pe perioada desfãsurãrii arbitrajului, in ringuri nu au acces decat: arbitrul, secretarii si comisarii de ring, precum si expozantii ai caror caini sunt arbitrati la clasa respectiva. Exceptie fac doar delegatul A.Ch.R. si delegatul Colegiului de Arbitri. Nici una din aceste persoane nu are dreptul de a influenta arbitrajul. Candidatii de arbitru pot intra in ring numai cu delegatie C.A. pentru a-si efectua asistenta.

 

19. Arbitrul poate efectua, numai cu acordul arbitrului coordonator, inscrierea unui caine intr-o alta clasã (corespunzãtoare), dacã se constatã inscrierea gresitã, dar numai din motive ce tin de varstã, sex, talie, culoare sau tip de pãr. In afara situatiilor prevãzute mai sus nu se pot face modificãri de incadrare. Pentru justificare, organizatorul va prezenta buletinul de inscriere expediat de concurent.

 

20. In termen de 15 zile de la data desfãsurãrii expozitiei, organizatorul este obligat sã trimitã la secretariatul A.Ch.R. si C.O.R. documentatia cu privire la expozitie si rezultatele acesteia dupa cum urmeaza : la secretariatul A.Ch.R.2 cataloage si foile de arbitraj; la C.O.R.un catalog si copia raportului de arbitraj.

 

21. In caz de anulare a expozitiei, organizatorii sunt obligati sa returneze imediat toate taxele de inscriere pe care le-au perceput si incasat mai putin in situatia cand anularea sa produs din motive de forta majora si independent de vointa organizatorului. In aceste situatii, in functie de cheltuielile angajate de asociatia organizatoare se va diminua si cuantumul taxei de inscriere restituite participantilor.

 

22. Identitatea cainilor prezentati la arbitraj se va verifica pe baza tatuajului si/sau a microcipului acestora. Numarul de tatuaj si/sau seria microcipului vor fi inscrise obligatoriu in fisa de arbitraj. Cainii a caror identitate nu poate fi verificata nu vor fi arbitrati.

 

23. La expozitiile Internationale CACIB si Nationale CAC, organizatorii au libertatea de a decide efectuarea arbitrajului in sistem descriptiv (cu un raport scris pentru fiecare caine) sau nedescriptiv. In ambele cazuri, concurentii vor primi foi de arbitraj din care sa rezulte clar calificativul, clasamentul si titlurile obtinute. Pentru exemplarele care au obtinut calificativul “nesatisfacator”, “nu poate fi arbitrat” sau au fost descalificate, se va mentiona obligatoriu in scris, pe foaia de arbitraj, motivatia care a condus la aceste rezultate. Toti cainii prezenti intr-o manifestare vor fi arbitrati in acelasi sistem de la inceputul si pana la sfarsitul manifestarii. Atunci cand situatia o impune (conditii climatice nefavorabile, restrictii de timp legate de conditiile contractuale de inchiriere a terenului, respectarea programului orar al expozitiei, etc.) se va recurge la arbitrarea cainilor in sistem nedescriptiv. Decizia va fi luata in astfel de cazuri de catre delegatul A.Ch.R. de comun acord cu organizatorul.

 

CARNETUL DE PERFORMANTA


Consemnarea calificativelor si titlurilor obtinute in expozitii si concursuri se va face si in carnetul de performanta. Acesta va contine datele de identificare ale cainelui precum si rubrici pentru consemnarea performantelor obtinute.

 

Carnetele de performanta vor fi distribuite asociatiilor si cluburilor membre A.Ch.R. in functie de numarul de membri declarati si solicitari.

 

Carnetul se pune la dispozitia membrilor A.Ch.R. de catre Secretariatul A.Ch.R.

 

C.O.R. va elibera acest carnet pentru toti puii inregistrati in C.O.R.

 

Pentru cainii aflati in proprietate romaneasca, devine obligatorie prezentarea carnetului de performanta la secretariatul de ring.

Carnetul de Performanta se va prezenta de catre expozant secretarului de ring, inainte de inceperea arbitrajului. Dupa consemnarea rezultatului in foaia de arbitraj, secretarul de ring va completa rubrica din carnetul de performanta si apoi il va restitui concurentului impreuna cu foaia de arbitraj.

Pentru eliberarea diplomelor de campion se vor lua in considerare numai datele inscrise in carnetul de performanta.

 

RESTRICTII


1. Expozitiile CACIB nu se pot programa concomitent cu expozitiile mondiale sau de sectiune de pe acelasi continent.

 

2. In expozitiile CACIB, o rasa trebuie sa fie arbitrata intr-o singura zi iar rasele din aceeasi grupa de asemenea. Cu toate acestea, daca din motive de organizare trebuie procedat altfel, este posibila repartizarea arbitrajului raselor din cadrul aceleiasi grupe pe doua zile. In acest caz, in ringul de onoare, arbitrajele BOG trebuie sa aiba loc intr-o singura zi, fara nici o posibilitate de a scinda rasele grupei, respectandu-se astfel nomenclatura raselor FCI.

 

3. In ziua cand este programata sa se desfasoare o expozitie C.A.C.I.B. nu se vor mai desfasura alte expozitii sau concursuri. Exceptie fac expozitiile de club organizate in aceeasi incinta cu expozitia C.A.C.I.B. dar cu conditia sa nu se desfasoare in acelasi timp cu aceasta expozitie.

 

4. Nu se vor organiza mai multe expozitii C.A.C. intr-ozi decat daca distanta intre locatii este de minimim 300 de km.

 

 

I. CONDITII SPECIALE – INSCRIEREA CAINILOR


1. Pentru ca o inscriere sa fie valabila, expozantul trebuie sa completeze complet si corect fisa de inscriere cu toate datele solicitate, pana la data de incheiere a inscrierilor stabilita de catre organizator. De asemenea, are obligatia de a anexa buletinului de inscriere o copie a certificatului de origine al cainelui si copia documentului cu care a efectuat plata inscrierii. Organizatorul are obligatia de a confirma inscrierea in maxim 15 zile de la data primirii documentatiei. Aceasta confirmare va fi scrisa. Comitetul de organizare isi rezerva dreptul de a refuza participarea la expozitie a oricarui expozant.

 

2. Inscrierile se inchid in mod obligatoriu cu minim 20 de zile inainte de data de desfasurare a expozitiei. Acest termen va fi prevazut in mod expres pe buletinul de inscriere in expozitie.

 

3. Asociatiile/cluburile organizatoare vor veghea ca in catalogul expozitiei, cainii apartinand unor rase nerecunoscute de F.C.I. dar care au certificate de origine emise de o tara membra F.C.I. sau agreeata de F.C.I., sa apara distinct sub mentiunea „RASE NERECUNOSCUTE DE F.C.I.”

 

4. In cadrul expozitiilor C.A.C.I.B. si C.A.C. se va respecta obligatoriu nomenclatura raselor FCI in vigoare. Repartitia pe grupe este urmatoarea :

 

· Grupa I : Caini ciobanesti, de turma si de cireada (fara ciobanestii elvetieni)

· Grupa II: Caini de tip Pinscher si Schnauzer Molossoizi – Caini de munte si Caini de cireada elvetieni si alte rase

· Grupa III : Terrieri

· Grupa IV : Teckeli

· Grupa V : Caini de tip Spitz si de tip primitiv

· Grupa VI : Copoi, limieri si rase inrudite

· Grupa VII : Caini de Aret

· Grupa VIII : Caini aportori Caini scotocitori Caini de apa

· Grupa IX : Caini de agrement si de companie

· Grupa X : Ogari

 

5. Catalogul si programul expozitiilor CACIB se vor redacta bilingv (in limba romana si intruna din limbile oficiale FCI – engleza, franceza, germana sau spaniola). Denumirile raselor in catalog, in afara de posibila traducere in limba romana, vor fi cele originale, asa cum apar ele in nomenclatorul FCI.

 

6. Catalogul va contine in mod obligatoriu programul expozitiei, repartitia raselor pe ringuri, schita amplasamentului precum si datele privitoare la participanti. In acest sens se vor emite instructiunile si recomandarile pentru redactarea catalogului.

 

7. In catalog pot fi publicate numai titlurile de campion international si national deja omologate, precum si titlurile oficiale obtinute in expozitiile mondiale si de sectiune FCI (invingator al expozitiei mondiale, invingator al expozitiei de sectiune…, invingator junior al expozitiei mondiale, invingator junior al expozitiei de sectiune).

 

8. Cainii ce nu apar in catalog sau intr-o anexa la catalog nu pot fi arbitrati decat daca aceasta situatie apare datorita unor erori ale comitetului de organizare (probleme de tiparire a catalogului, etc.) si cu conditia ca formularele de inscriere sa fi fost bine completate si trimise organizatorului nu mai tarziu de ultima data de inscriere iar taxa de participare sa apara pe extrasele de cont ale comitetului de organizare.

 

9. Cainii cu coada sau urechi cupate sunt admisi in expozitii in conformitate cu legislatia in vigoare. Arbitrajul acestor caini trebuie sa se realizeze fara nici o discriminare si in conformitate cu standardul de rasa recunoscut.

 

10. Se interzice sa se trateze roba, pielea sau nasul cainelui cu orice ar putea schimba aspectul structurii, culorii sau formei. Se interzice pregatirea cainelui in timpul expozitiei cu orice substanta sau echipament.

 

Numai pieptanatul si perierea sunt acceptate. Deasemenea, este interzis sa se lase cainele legat la masa de toaletat o perioada mai lunga de timp decat cea necesara pentru pregatire.

 

II. CLASE DE ARBITRAJ


1. Inscrierea simultana a unui caine in doua clase precum si inscrierile tardive (dupa data de inchidere) nu sunt autorizate.

2. In expozitii sunt autorizate urmatoarele clase :

Clasa Baby - de la 3 la 6 luni

Clasa Pui (Puppy) de - la 6 la 9 luni

Clasa Juniori de - la 9 la 18 luni

Clasa Intermediara de - la 15 la 24 luni (se poate acorda CACIB)

Clasa Deschisa de - la 15 luni (se poate acorda CACIB)

Clasa Munca de - la 15 luni (se poate acorda CACIB)

Clasa Campioni de - la 15 luni (se poate acorda CACIB)

Clasa Veterani peste - 8 ani

Clasa Derby – numai pentru cainii nascuti in anul precedent desfasurarii expozitiei Derby

 

Pentru a inscrie un caine in clasa munca, se va anexa obligatoriu la formularul de inscriere si o copie a certificatului international de munca (model FCI) emis de asociatia chinologica nationala din tara de resedinta permanenta a detinatorului sau proprietarului respectivului caine cu mentiunea ca acel caine a trecut proba si detalii cu privire la proba respectiva. Rasele eligibile pentru clasa munca sunt mentionate in nomenclatorul raselor FCI ca fiind rase de lucru, luand in considerare exceptiile acordate unor tari pentru unele rase.

 

Pentru a inscrie un caine in clasa campioni este necesar ca acesta sa fi obtinut omologarea unuia din urmatoarele titluri, nu mai tarziu de data prevazuta pentru inchiderea oficiala a inscrierilor:

 

· Un titlu de Campion International FCI

sau

· Un titlu de Campion National (obtinut intr-o tara membra sau partenera FCI)

 

O copie a certificatului de campion va insoti buletinul de inscriere.

Data luata in calcul pentru determinarea varstei se considera ziua dinaintea expozitiei. Arbitrajul se realizeaza pe clasele mai sus mentionate si pe sexe.

Pentru cainii cu varsta cuprinsa intre 15 luni si 8 ani la data expozitiei si pe al caror buletin de inscriere nu a fost mentionata clasa de arbitraj, se va proceda la inscrierea din oficiu in clasa Deschisa. Aceasta inscriere nu va mai putea fi modificata sub nici un motiv dupa tiparirea catalogului cu exceptia cazului in care aceasta situatie se datoreaza unei erori de redactare.

La expozitiile cu numar mic de inscrieri, organizatorii pot comasa grupele pentru arbitrajul Best of Group (ex.: grupele 4 cu 6 sau 7 cu 8). Data luata in calcul pentru determinarea varstei se considera data la care cainele este prezentat.

 

III. CALIFICATIVE SI CLASAMENT


1. Calificativele atribuite de arbitri trebuie sa corespunda urmatoarelor definitii :

 

a).EXCELENT – (panglica albastra) nu trebuie acordat decat unui caine care se apropie foarte mult de standardul ideal al rasei, prezentat in conditie perfecta, care da impresia unui ansamblu armonios si care prezinta un temperament echilibrat. Superioritatea calitatilor sale va permite ignorarea catorva mici defecte dar acesta va trebui sa posede caracteristicile tipice ale sexului sau.

 

b).FOARTE BUN – (panglica rosie) nu va fi atribuit decat unui caine care se incadreaza perfect in tip, cu proportii echilibrate si in conditie corecta. I se vor tolera cateva defecte usoare dar nu morfologice. Acest calificativ nu poate recompensa decat un caine de calitate.

 

c).BUN – (panglica galbena) trebuie sa fie atribuit unui caine ce poseda caracteristicile de rasa dar prezinta defecte, cu conditia ca acestea sa nu fie grave.

 

d).SATISFACATOR – (panglica verde) este atribuit unui caine suficient de tipic, fara calitati notabile sau care nu este in conditie optima.

 

e).DESCALIFICAT – trebuie atribuit unui caine care nu corespunde tipului cerut de standardul de rasa, are un comportament contrar standardului sau agresiv, prezinta o anomalie testiculara, are lipsuri dentare penalizate de standard; culoarea parului si/sau roba sunt incorecte sau cainele prezinta semne de albinism. Acelasi calificativ se atribuie si unui caine a carui lipsa de tipicitate ii poate pune in pericol sanatatea. Cainii care prezinta defecte eliminatorii, conform standardului de rasa, vor primi acelasi calificativ. Orice caine care prezinta, in mod evident, anomalii de ordin fizic sau comportamental va fi descalificat de asemenea.

 

f).La fiecare clasa de arbitraj, trebuie clasati primii 4 cei mai buni, cu conditia sa fi obtinut calificativul minim « FOARTE BUN ».

 

g).In clasele Pui (Puppy) si Baby se pot acorda calificativele: Foarte Promitator, Promitator sau Nepromitator. Pentru cainii care au obtinut calificativul Foarte Promitator se face clasamentul de la 1 pana la 4. Toti vor primi panglica alba.

 

2. Cainii care nu indeplinesc conditiile pentru obtinerea unui calificativ din cele enumerate mai sus nu vor putea ramane in ring si vor primi urmatoarea mentiune:

 

a) NU POATE FI ARBITRAT : aceasta mentiune se face in cazul unui caine care refuza sa se miste, sare fara incetare pe prezentatorul sau sau incearca sa paraseasca ringul, face imposibila orice apreciere a miscarii. Aceeasi mentiune se aplica si cainilor care refuza sa se lase examinati de arbitru, facand imposibila evaluarea dentitiei, anatomiei si structurii, cozii sau testiculelor. De asemenea, mentiunea se poate face in cazul cainilor la care arbitrul detecteaza urme de operatii estetice ori manopere destinate ascunderii acestora, (ex.pleoapa, ureche, coada). Motivele pentru care un caine primeste mentiunea “Nu poate fi arbitrat” trebuie consemnate in foaia de arbitraj.

 

IV. TITLURI SI RECOMPENSE.


A. TITLURI SI RECOMPENSE CE SE ACORDA IN CADRUL EXPOZITIILOR

 

a) Titluri Internationale (sub rezerva omologarii de catre FCI)

- C.A.C.I.B. (Certificat de Aptitudini pentru Campionat International de Frumusete) – snur tricolor, rosugalbenalbastru, cu fir auriu + talon de CACIB

- Res. C.A.C.I.B. – snur tricolor cu fir argintiu + talon de Res.CACIB 

Organizarea expozitiilor internationale si acordarea titlurilor in cadrul acestora sunt prevazute de Regulamentulu Expozitiilor Internationale F.C.I.

 

b) Titluri nationale.

- ROMANIA PRIM JUNIOR (R.P.J.) panglica albastru cu alb inscriptionata RPJ

- CERTIFICAT DE APTITUDINI PT.CAMPIONAT (C.A.C.) panglica tricolora inscriptionata CAC

- INVINGATOR (INV. WINNER) panglica tricolora insciptionata.

- INVINGATOR DERBY – panglica tricolora inscriptionata

- INVINGATOR DE CLUB JUNIOR (I.C.J. J.C.Winner) rozeta albastru cu alb inscriptionata

- INVINGATOR DE CLUB (I.C. C.Winner) rozeta tricolora inscriptionata.

- REZERVA C.A.C. ( R. C.A.C. ) panglica tricolora inscriptionata cu Res.CAC

- CEL MAI BUN CAINE AL RASEI (C.M.B.R – B.O.B.) – snur auriu

- CEL MAI BUN CAINE AL SEXULUI OPUS (C.M.B.S.O. – B.O.S.)

- CEL MAI BUN MASCUL (C.M.B.M. – B.D.) – rozeta galben albastru

- CEA MAI BUNA FEMELA (C.M.B.F. – B.B.) – rozeta galben rosu

- CEL MAI BUN AL CLASEI BABY (BEST BABY) rozeta alb roz inscriptionata

- CEL MAI BUN AL CLASEI PUI (BEST PUPPY) rozeta alb galben inscriptionata

- CEL MAI BUN JUNIOR AL RASEI (C.M.B.J.R. – B.J.) rozeta albastru alb inscriptionata

- CEL MAI BUN VETERAN AL RASEI (C.M.B.V.R. – B.V.) rozeta albastra inscriptionata

 

Nota: acordarea rozetelor este optionala.

 

1. Acordarea titlului R.P.J : Titlul R.P.J. poate fi acordat pe sexe, cainelui care a obtinut calificativul Excelent I la clasa Juniori. Acordarea acestui titlu nu este obligatorie.

2. Acordarea titlui C.M.B.J.R. (Best Junior): Pentru acest titlu vor concura castigatorii titlurilor RPJ, masculul , respectiv femela.

3. Acordarea titlului C.A.C. si a titlului R.C.A.C.: Titlul C.A.C. se poate acorda acelor exemplare, care au obtinut calificativul excelent I la clasele Intermediara, Deschisa si Munca. Dupa atribuirea titlului C.A.C., se poate acorda titlul de Res.C.A.C. exemplarului care a obtinut calificativul de excelent II in aceeasi clasa.

Acordarea acestor titluri nu este obligatorie. Aceste titluri se acorda pe clase si sexe .

4. Acordarea titlului INVINGATOR (Winner): Se poate acorda cainelui ce a obtinut Excelent I in clasa Campioni. Numele localitãtii unde se desfãsoara expozitia va urma cuvantul INVINGATOR (Winner).

Acordarea acestui titlu nu este obligatorie. Acest titlu se acorda pe sexe.

5. Acordare titlului INVINGATOR DERBY: Se poate acorda cainelui ce a obtinut calificativul Excelent la rasa si sexul sau in cadrul Expozitiei C.A.C. Derby organizata in anul ulterior nasterii acestuia.

6. Acordarea titlului INVINGATOR CLUB JUNIOR (J.C.Winner): La expozitiile cluburilor nationale, castigatorul clasei Junior poate primi si titlul de I.C.J. (J.C.Winner). Acordarea acestui titlu nu este obligatorie. Acest titlu se acorda pe sexe si doar in cadrul expozitiilor de club.

7. Acordarea titlului de INVINGATOR DE CLUB (C.Winner): Pentru titlul de C.Winner concureazã castigãtorul claselor intermediara, deschisa, munca, campion, pe sexe. Acordarea acestui titlu nu este obligatorie. Acest titlu se acordã doar in cadrul expozitiilor de club.

8. Acordarea titlului CEL MAI BUN VETERAN AL RASEI (B.V.): Pentru acest titlu vor concura femela si masculul care au obtinut Excelent I la clasa veteran.

9. Acordarea titlului CEL MAI BUN MASCUL (B.D.) respectiv CEA MAI BUNA FEMELA (B.B.):

In expozitii nationale C.A.C.: pentru acest titlu vor concura castigatorii titlurilor: R.P.J., C.A.C., INV. Si exemplarul care a obtinut calificativul Exc. 1 la clasa Veterani.

9. Acordarea titlului CEL MAI BUN AL RASEI (B.O.B.) si CEL MAI BUN AL SEXULUI OPUS (B.O.S.):

a) in expozitii internationale C.A.C.I.B.: Pentru titlul C.M.B.R. (BOB) concureaza masculul si femela care au obtinut titlul CACIB precum si masculul si femela care au obtinut calificativul Excelent I in clasa Juniori si Veteran.

b) in expozitii nationale C.A.C.: Pentru acest titlu concureaza castigatorii titlurilor C.M.B.M. (B.D.) si C.M.B.F. (B.B.). Titlul C.M.B.O.S.(B.O.S.) revine exemplarului de sex opus celui care a obtinut titlul C.M.B.R. (B.O.B.).

 

B. CONCURSURI SPECIALE

1. Urmatoarele competitii vor fi arbitrate in ringul de onoare, de cate un singur arbitru care va fi desemnat inainte de data expozitiei :

a)Concursul Junior Handler: se va organiza in ringul central pe doua categorii de varsta: copii intre 8 si 13 ani si copii intre 14 si 17 ani. Daca numarul copiilor trece de 10 la fiecare categorie, se va proceda la o preselectie intr-un ring special amenajat.

b)Concursul perechi : se pot inscrie un mascul si o femela de aceeasi rasa si varietate si care apartin aceluiasi proprietar si care au obtinut in ziua expozitiei urmatoarele calificative: pentru femela minim foarte bun si pentru mascul excelent.

c)Concursul Grup de crestere : se pot inscrie un numar minim de trei si maximum cinci exemplare din aceeasi rasa si varietate, fara sa se tina seama de sex, avand crescator aceeasi persoana (acelasi nume de canisa), chiar daca nu sunt in proprietatea acestuia).

Ordinea valorica la arbitrajul grupului de crestere este stabilita de omogenitatea materialului canin prezentat. (In concursul Grup de crestere, pot fi inscrise grupuri de cate cel putin trei, maxim cinci caini din aceeasi rasa si aceeasi varietate, indiferent de sex, provenind de la acelasi crecator si apartinand unor proprietari diferiti)

 

Exemplarele care formeaza un grup de crestere trebuie sa fi obtinut in cadrul expozitiei respective calificativul Excelent pentru masculi si minim Foarte bun pentru femele.

d) Concursul Grup de urmasi : se pot inscrie un mascul sau femela impreuna cu cel putin trei sau maxim cinci urmasi ( din prima generatie, fii/fiice).

e) CEL MAI BUN CIOBANESC ROMANESC AL EXPOZITIEI

f) CEL MAI BUN AL GRUPEI (B.O.G.)

g) CEL MAI BUN BABY AL EXPOZITIEI

h) CEL MAI BUN PUPPY AL EXPOZITIEI

i) CEL MAI BUN VETERAN AL EXPOZITIEI

j) CEL MAI BUN JUNIOR AL EXPOZITIEI (Jun.B.I.S.)

k) CEL MAI BUN CAINE AL EXPOZITIEI (B.I.S.)

Pentru participarea la aceste concursuri, cainii trebuie sa fi fost inscrisi individual la una din clasele obligatorii.

2. Concursurile prevazute la literele a), b), c), d), e), f), h), i), j) si k) vor fi organizate in mod obligatoriu. Pentru concursurile prevazute la literele e), f), g), h), i), j) si k) nu se vor percepe taxe de inscriere. Cainilor care au obtinut titluri ce ii propulseaza in concursurile speciale si care in momentul desfasurarii acestora nu se prezinta in ringul central li se anuleaza arbitrajul din ziua respectiva. Exceptie fac doar cazurile in care organizatorul a

fost anuntat si a fost de acord ca respectivii caini sa paraseasca expozitia.

3. Efectuarea arbitrajelor la aceste concursuri poate fi facuta numai de acei arbitri care au fost autorizati in scris pentru aceasta de catre asociatiile lor nationale.

4. Arbitrii allround din tarile membre federale FCI pot arbitra, fara autorizarea prealabila a organizatiei lor nationale, toate rasele si toate competitiile, inclusiv BIS si BOG.

5. Arbitrii de grupa din tarile membre federale FCI pot arbitra, fara autorizarea prealabila a organizatiei lor nationale, toate rasele din grupele pentru care sunt aprobati cat si concursul BOG la grupele pentru care sunt calificati. De asemenea, ei pot arbitra si concursul BIS daca au fost aprobati de organizatia lor nationala si au primit autorizarea pentru aceasta din partea comitetului de organizare al expozitiei.

 

C. TITLURI SI RECOMPENSE NATIONALE.


1. Titlul “CAMPION ROMANIA” (R.CH.) pentru rasele fara examen de lucru poate fi acordat acelui caine care a obtinut cel putin 4 titluri C.A.C. de la cel putin trei arbitri diferiti intr-un interval de timp de minimum 7 luni. Pentru omologarea titlului R.CH. vor fi luate in considerare:

· 2 x C.A.C. obtinute in expozitie C.A.C.I.B. sau de club

· 1 x C.A.C. obtinut in expozitie nationalã C.A.C., C.A.C.I.B. sau de club

· 1 x C.A.C. obtinut in expozitie de Campionat

· 1 x calificativ maxim.* obtinut in expozitie de club pentru rasele la care nu existã club de rasã, acest calificativ va putea fi inlocuit cu un titlu C.A.C. obtinut in expozitie internationala CACIB.

2. Titlul “CAMPION ROMANIA” pentru rasele cu examen de lucru obligatoriu, poate fi acordat acelui caine care a obtinut cel putin 3 titluri C.A.C. de la cel putin doi arbitri diferiti intr-un interval de timp de minimum 7 luni. Pentru omologarea titlului R.CH. vor fi luate in considerare:

· 1x C.A.C. obtinut in expozitie C.A.C.I.B. sau de club

· 1x C.A.C. obtinut in expozitie nationalã C.A.C.,CACIB sau de club

· 1 x C.A.C. obtinut in expozitie de Campionat

· 1 x calificativ maxim* obtinut in expozitie de club

* pentru rasele la care nu existã club de rasã, acest calificativ va putea fi inlocuit cu un titlu C.A.C. obtinut in expozitie internationalã CACIB.

Pentru obtinerea titlului R.CH., la rasele pentru care sunt prevãzute probe de muncã in vederea omologarii titlului C.A.C.I.B., solicitantii vor depune obligatoriu si certificat international de munca (model FCI).

3. Titlul “CAMPION ROMANIA” va fi acordat si cainelui care este deja campion al unei tari membre F.C.I. si care obtine titlul C.A.C.I.B. intr-o expozitie din Romania. De asemenea, titlul de “CAMPION ROMANIA” va fi acordat cainelui care obtine titlul C.A.C.I.B. in expozitia OPEN organizata anual in cadrul unei expozitii internationale C.A.C.I.B.

4. Titlul “CAMPION ROMANIA“ va fi acordat si cainilor care sunt campioni ai unor tari membre F.C.I. cu care A.Ch.R. a semnat conventii speciale de reciprocitate. Aceste conventii fac parte integranta din prezentul regulament.

5. Titlul “CAMPION ROMANIA CUM LAUDAE”(R.Ch.L.), se acorda cainelui care este deja CAMPION ROMANIA si care a obtinut trei titluri de Invingãtor in clasa Campioni, din care cel putin unul intr-o expozitie C.A.C.I.B. sau de Club la care a obtinut si titlul C.M.B.R. (B.O.B.).

6. Titlul “CAMPION ROMANIA JUNIOR” (R.J.Ch.) poate fi acordat acelui caine care a obtinut trei titluri R.P.J. de la cel putin doi arbitri diferiti, unul din titluri fiind obtinut intr-o expozitie CACIB sau intr-o expozitie de Club. De asemenea, titlul de “CAMPION ROMANIA JUNIOR” va fi acordat cainelui care obtine titlul Best Junior in expozitia OPEN organizata anual in cadrul unei expozitii internationale C.A.C.I.B.

Toate titlurile trebuie obtinute la expozitiile din Romania. Titlurile nu se omologheaza automat ci in baza unei cereri. Cererile pentru obtinerea acestor titluri vor fi expediate Secretariatului A.Ch.R. prin intermediul asociatiei/clubului din care solicitantul face parte, vor fi vizate de presedintele asociatiei si vor fi insotite de o copie a certificatului de origine, o copie a certificatului international de munca tip F.C.I. (pentru rasele cu

examen de lucru obligatoriu) si o copie a carnetului de performanta. Cainii care posedã certificat de origine incomplet sau cainii fãrã certificat de origine nu vor putea obtine titluri de Campion National. Cainii apartinand raselor autohtone sunt exceptati de la aceasta regula.

 

V. ARBITRI


1. Numai arbitrul este abilitat sa decida atribuirea titlurilor si calificativelor precum si stabilirea clasamentului.

In consecinta, arbitrului ii este total interzisa consultarea cu alte persoane in luarea acestor decizii. Din motive organizatorice, arbitrul poate fi asistat de unul sau doi secretari si un comisar de ring, iar daca este necesar si de un interpret. Asistentii arbitrului trebuie sa vorbeasca una din limbile de lucru FCI, conform optiunii arbitrului.

2. Arbitrajul si evaluarea raselor nu pot fi realizate decat de arbitri care au primit autorizatia de a arbitra numitele rase din partea asociatiei lor nationale, inainte de deschiderea expozitiei. Cand isi indeplinesc functiunea, arbitrii sunt obligati sa arbitreze numai conform standardului de rasa F.C.I. aflat in vigoare in momentul expozitiei.

3. In ceea ce priveste arbitrajul rasei/raselor si/sau finalelor ce se desfasoara in ringul de onoare, un arbitru nu poate arbitra decat dupa ce a primit autorizarea scrisa din partea asociatiei lor nationale, inainte de deschiderea expozitiei.

4. Arbitrajele sunt efectuate sub responsabilitatea exclusiva si personala a arbitrului. Acestea sunt definitive si fara apel.

5. Arbitri ce provin din tarile nemembre FCI pot oficia la expozitiile FCI daca organizatia lor nationala este legata de FCI printr-un

contract sau printr-o intelegere. Acesti arbitri pot oficia la expozitiile FCI cu conditia

sa fie inclusi pe lista oficiala a asociatiei lor nationale.

Se vor mai aplica si urmatoarele:

a) Atunci cand sunt invitati sa arbitreze intr-o expozitie FCI arbitri din tarile ce nu sunt membre FCI trebuie sa completeze chestionarul standard emis de catre FCI. Acesta le va fi trimis in timp util si va trebui semnat si returnat pentru aprobare.

b) Organizatia nationala care a facut invitatia pentru un arbitru ce provine dintr-o

tara nemembra FCI are responsabilitatea sa verifice corectitudinea informatiilor cuprinse in chestionar.

c) Toti arbitri, inclusiv cei ce provin din tari nemembre FCI, atunci cand oficiaza la expozitii desfasurate sub egida FCI, trebuie sa respecte intotdeauna standardele de rasa FCI. Organizatorul are obligatia sa trimita standardele FCI pentru rasele pentru care au fost invitati sa arbitreze (in timp util).

d) Arbitri ce provin din tari nemembre FCI sau aceia ce provin din tari membre asociate au autorizatia sa arbitreze la expozitiile de sub egida FCI numai rasele recunoscute de catre organizatia lor nationala.

e) Arbitri ce provin din tarile nemembre FCI trebuie sa fie informati cu privire la regulamentul expozitiilor FCI, precum si cu privire la alte reglementari si aspecte procedurale importante. Organizatia nationala a tarii unde are loc expozitia este obligata de a furniza anticipat aceste informatii.

 

A. INVITATII PENTRU ARBITRAJ


a) Organizatorii trimit o invitatie scrisa arbitrului. Arbitrul trebuie sa informeze accepta sau nu invitatia. El este obligat sa-si respecte angajamentele, mai putin in cazurile cand din motive justificate nu poate sa faca acest lucru.

b) Daca un arbitru nu-si poate respecta angajamentele dintr-un motiv justificat, organizatorii trebuie sa fie informati imediat prin telefon, fax sau email. Imposibilitatea de a mai arbitra trebuie sa fie confirmata in scris.

c) De asemenea, organizatorii trebuie sa-si respecte angajamentele si sa-si

mentina invitatiile lansate. Anularea invitatiilor nu este autorizata decat in caz de forta majora sau cand intervine un acord amiabil cu arbitrul.

d) Daca organizatorii sunt fortati sa anuleze manifestarea, ei trebuie sa restituie arbitrilor care au avut deja cheltuieli in vederea deplasarii la expozitie, suma pe care acestia au platit-o in avans. Totodata, daca un arbitru refuza sa-si onoreze angajamentele, indiferent de motiv, el este obligat sa-si asume cheltuielile care au fost deja realizate de organizator pe seama sa. In consecinta, arbitrii sunt sfatuiti sa incheie si o asigurare in caz de anulare atunci cand isi cumpara biletul de transport.

 

B. DREPTURILE ARBITRILOR


a) Un arbitru trebuie sa fie informat, in prealabil, asupra raselor pentru care a fost invitat sa arbitreze. Este de datoria organizatorului de ai furniza in scris si in avans aceste informatii.

b) Arbitrii au toata libertatea de a incheia aranjamente private cu organizatorii de expozitii. Aceste acorduri pot fi diferite fata de cele mai sus mentionate. Cu toate acestea, atunci cand astfel de aranjamente nu au fost convenite, arbitri au dreptul la avantajele mentionate in prezentul regulament.

c) Organizatorii care au invitat arbitrul, vor trebui sa-l ia in grija, conform termenilor unui acord prealabil, din momentul sosirii acestuia in tara si pana in momentul plecarii sale. Aceasta inseamna, in mod normal, din ziua premergatoare expozitiei si pana in ziua imediat urmatoare expozitiei.

d) Un arbitru va trebui sa fie cazat intodeauna intr-un hotel de prima clasa. In afara de aceasta, el va avea dreptul la trei mese pe zi si la o diurna pentru fiecare zi de arbitraj. Diurna este stabilita de A.Ch.R. prin circulara si cuantumul acesteia nu poate fi mai mic decat cel specificat de F.C.I.

e) Toate cheltuielile prilejuite in mod normal de deplasarea arbitrului trebuie sa fie rambursate imediat la sosirea acestuia sau daca au fost incheiate aranjamente prealabile, sa fie platite in avans.

f) Organizatorii expozitiei vor trebui sa incheie o asigurare de raspundere civila pentru arbitrul invitat sau vor deconta asigurarea incheiata de arbitru.

g) Rambursarea cheltuielilor de transport cu avionul va fi calculata pentru « tarif redus (clasa economic) » sau « Apex ». Aceasta rambursare se va face, conform modalitatilor mai sus descrise, numai daca distanta « dus simplu » depaseste 300 km. Daca aceasta distanta este mai scurta si biletul de avion va fi mai ieftin, va fi luata in calcul optiunea cea mai avantajoasa. Este de dorit ca aranjamentele financiare sa fie fixate in avans sub forma de contract sau conventie scrisa incheiata de arbitru si organizatorii expozitiei. Acest contract va trebui sa fie respectat de ambele parti. Toate cheltuielile de calatorie vor include: distanta reala parcursa (nivelul de decontare este stabilit de catre Comitetul General FCI la un minim de 0,35 euro/km), parcare, tren, autobuz, taxi, avion ce include si asigurarea pentru anularea zborului – daca este posibil – si o optiune pentru schimbare, mesele pe timpul calatoriei catre expozitie.

 

C. OBLIGATIILE ARBITRILOR


Un arbitru :

a) nu poate consulta catalogul expozitiei inainte sau in timpul arbitrajelor sale. Nici un membru al comitetului organizator nu va inmana catalogul expozitiei unui arbitru inainte de sfarsitul expozitiei.

b) nu poate fuma in ring in timpul arbitrajului.

c) nu poate consuma bauturi alcoolizate in ring.

d) nu poate calatori la o expozitie, unde urmeaza sa arbitreze, impreuna cu persoane ale caror caini urmeaza a fi arbitrati de catre acesta. Organizatorii nu pot, sub nici o forma, sa incredinteze arbitrul in grija unor persoane care isi vor expune cainii in aceasta expozitie, decat dupa terminarea arbitrajului.

e) in nici un caz nu trebuie sa socializeze cu expozantii sau sa fie gazduit de acestia pe cheltuiala lor inainte de expozitia unde va arbitra cainii acestora. Arbitrul va putea sa faca acest lucru numai dupa terminarea expozitiei.

Aceeasi regula este valabila si pentru intalnirile private cu expozantii

f) nu poate sa-si inscrie un caine intr-o expozitie daca in aceeasi zi cand arbitreaza in respectiva expozitie urmeaza a fi arbitrat si cainele sau.

g) nu poate prezenta un caine intr-o expozitie daca in aceeasi zi el trebuie sa oficieze in respectiva expozitie.

h) Un partener al arbitrului, un membru apropiat al familiei acestuia sau o persoana ce locuieste sub acelasi acoperis cu acesta pot inscrie si prezenta caini in aceeasi expozitie unde arbitreaza acesta cu conditia ca el sa nu arbitreze rasele din care fac parte respectivii caini.

i) Cainii prezentati de un arbitru intr-o expozitie unde acesta nu oficiaza, trebuie sa provina din crescatoria sa sau sa ii apartina (proprietar sau coproprietar) sau sa apartina unui partener, unui membru apropiat al familie sale sau unei persoane ce locuieste sub acelasi acoperis cu acesta.

j) Un arbitru nu poate arbitra un caine care cu cel putin 6 luni inainte de data expozitiei a fost in proprietatea sau coproprietatea sa, a fost vandut sau incredintat spre custodie cuiva sau a locuit la acesta. Aceeasi regula este valabila si pentru cainii apartinand unui partener al arbitrului, unui membru apropiat al familiei sau unei persoane ce locuieste sub acelasi acoperis cu arbitrul.

k) Un arbitru trebuie sa poata arbitra aproximativ 20 de caini pe ora mergand pana la un maximum de 80 de caini pe zi, pentru care se formuleaza concluzii scrise. El trebuie sa poata arbitra pana la un maximum de 150 de caini pe zi in cazul in care nu i se solicita cate un raport individual pentru fiecare caine. Prin conventie prealabila intre arbitru si

organizatori, aceste cifre pot fi usor majorate sau diminuate. Daca numarul de caini ce urmeaza a fi arbitrati este de 80 (cu raport) sau de 150 (fara raport), arbitrul trebuie sa fie informat atunci cand primeste invitatia si el trebuie sa-si dea acordul.

l) Singurul responsabil pentru arbitrajul efectuat in ring este arbitrul. Comisarul de ring este responsabilul cu

problemele de organizare. Cu toate acestea, nici o activitate nu poate avea loc fara acordul arbitrului.

m) Rasele mici trebuie sa fie examinate pe o masa furnizata in acest scop de catre comitetul organizator.

n) Se interzice arbitrarea unei rase inainte de ora stabilita in prealabil de organizator.

o) nu are voie sa utilizeze telefonul mobil in ring.

Aceste drepturi si obligatii se refera si la arbitrii de munca.


VI. COMISARI/SECRETARI DE RING


1. Un arbitru trebuie sa fie asistat intodeauna in munca sa la ring de cel putin un comisar de ring (sau secretar de ring) desemnat de catre organizatorii expozitiei.

2. In cazul cand arbitrul este strain, comisarul/secretarul trebuie sa vorbeasca in mod curent limba aleasa de arbitru, care trebuie sa fie una din cele patru limbi de lucru FCI

3. Un comisar/secretar trebuie sa cunoasca bine regulamentul expozitiilor F.C.I. si regulamentul oficial al expozitiilor din Romania.

4. Un comisar/secretar trebuie sa indeplineasca urmatoarele sarcini :

a) Sa invite cainii in ring pe clase.

b) Sa verifice absentele in fiecare clasa.

c) Sa informeze arbitrul asupra oricarei schimbari de prezentator sau inscriere neregulamentara.

d) Sa scrie raportul cerut, dictat de arbitru in limba aleasa de acesta (cf.celor de mai sus) si sa completeze carnetele de performanta si centralizatorul de arbitraj.

e) Sa organizeze toata munca administrativa si distribuirea recompenselor.

f) Sa urmeze toate instructiunile arbitrului.

 

VII. LOCATII SI RINGURI


1. Expozitiile vor trebui sa fie organizate in locatii corespunzatoare acestui gen de manifestari.

2. Fiecare ring va trebui sa fie spatios, astfel incat cainii sa poata fi arbitrati in pozitie statica si in miscare cu usurinta, in functie de talia si numarul cainilor.

3. Organizatorii expozitiilor trebuie sa asigure un ring de onoare suficient de mare pentru ca toti cainii chemati sa poata fi arbitrati conform nomenclatorului raselor FCI

4. Organizatorii trebuie sa faciliteze accesul expozantilor in ringul de onoare. Daca sunt organizate activitati anexe, acestea nu pot impiedica buna desfasurare a expozitiei.

5. Daca expozitia se va desfasura in aer liber, organizatorii vor trebui sa prevada o protectie suficienta in caz de timp nefavorabil.

6. Locul de desfasurare va fi imprejmuit si dotat in mod obligatoriu cu utilitatile de stricta necesitate: surse de apa potabila pentru public, toalete corespunzatoare, locuri amenajate pentru comercializarea produselor alimentare, punct sanitar veterinar si uman, suficiente spatii umbrite in cazul terenurilor descoperite;

7. Ringurile de arbitraj vor fi amenajate pe o suprafata neteda (gazon, beton, mocheta) care sa nu afecteze miscarea cainilor; suprafata recomandata trebuie sa fie 10 x 10 m, iar in cazul ringului central 30x30m;

8. Ringurile vor fi delimitate cu ajutorul benzilor sau gardurilor, vor fi prevazute cu o poarta de acces si vor fi semnalizate corespunzator cu panouri care vor indica numarul ringului, numele arbitrului si ordinea in care va fi arbitrata fiecare rasa.

9. Ringurile vor fi prevazute cu mobilierul strict necesar bunei desfasurari a procesului de arbitrare (mese, scaune, umbrele sau corturi, mese pentru prezentare la rasele mici) precum si asigurarea materialelor de igiena: prosoape igienice si vas cu apa potabila.

10. Rasele mici trebuie sa fie examinate pe o masa de prezentare furnizata de catre organizator.

 

VIII. DELEGATUL A.Ch.R. si C.A.


1. Delegatul AChR are urmatoarele atributiuni :

a) asista si acorda consultanta organizatorilor pe durata expozitiei.

b) verifica daca organizatoarii au respectat toate regulamentele si dispozitiile speciale AChR si FCI, daca acestea sau aplicat si in timpul expozitiei si dispune toate masurile necesare pentru respectarea lor;

c) ia nota de toate plangerile care au fost formulate in timpul expozitiei si care se bazeaza pe infractiunile comise impotriva regulamentelor si dispozitiilor speciale AChR si FCI; intruneste si prezideaza Comisia de contestatii pentru rezolvarea plangerilor in maxim o ora de la formularea acestora.

d) prezinta Consiliului Director A.Ch.R., in maxim 15 zile de la data expozitiei, un raport scris cat mai complet asupra manifestarii precum si asupra tuturor plangerilor primite.

e) comunica secretariatului A.Ch.R., in termen de 48 de ore de la data desfasurarii, numarul cainilor inscrisi in catalogul expozitiei si numarul cainilor arbitrati.

f) preia rapoartele de arbitraj in original si situatia B.O.G. – B.I.S. si le expediaza in termen de maxim 15 zile la secretariatul A.Ch.R.

2. Cheltuielile legate de deplasarea delegatului A.Ch.R. (transport, cazare, mese) sunt suportate de catre organizatorii expozitiilor la acelasi nivel asigurat arbitrilor. Diurna delegatului A.Ch.R este suportata de A.Ch.R. si se acorda numai dupa ce delegatul depune la secretariatul A.Ch.R. raportul de observatie.

3. Delegatul C.A. este arbitrul coordonator al expozitiei delegat in acest sens de catre C.A. In cazul unei contestatii in care este vizat, acesta va fi inlocuit de arbitrul cel mai in varsta, membru C.A., care face parte din corpul de arbitri delegat sa arbitreze la expozitia respectiva.

 

IX. CONTESTATII


1. Toate deciziile luate de arbitru cu privire la meritele unui caine, clasamentul cat si oferirea titlurilor si recompenselor sunt fara apel, mai putin in cazurile cand arbitrul a incalcat formalitatile si regulamentele in vigoare.

2. Eventualele contestatii cat si plangerile cu privire la modul de organizare a expozitiei sau atribuirea titlurilor si recompenselor trebuie sa fie redactate imediat in scris si sa se depuna impreuna cu o suma de bani care este dublul taxei de inscriere. Comisia de contestatii trebuie sa rezolve contestatia depusa in maxim o ora de la depunere. Pentru contestatiile gasite nejustificate, taxa va fi retinuta de organizatorii expozitiei.

3. Comisia de contestatii se compune din trei persoane, presedintele acesteia fiind delegatul A.Ch.R. iar membri: delegatul C.A. si cel al organizatorilor.

4. Deciziile Comisiei de contestatii sunt definitive si fara apel.

 

XII.DISPOZITII FINALE


1. SANCTIUNI

Incalcarea prezentului regulament poate atrage sanctiuni mergand pana la masuri disciplinare. A.Ch.R. poate interzice asociatiei/clubului sa mai organizeze expozitii pe o perioada de un an sau mai multi. Consiliul Director A.Ch.R. este abilitat sa ia o anumita decizie dupa ce a procedat la audierea (sau consultarea scrisa) a organizatorilor.

De asemenea, se vor aplica sanctiuni tuturor celor care:

Prin comportament indecent sau limbaj au adus atingere onoarei altor expozanti sau participanti;

Au facut declaratii false sau de natura sa induca in eroare organizatorii;

Au procedat la manopere sau operatii de natura sa nasca susceptibilitati asupra calitatii reale a cainelui prezentat;

Prin limbaj, inscrisuri sau fapte au afectat succesul expozitiei sau au adus atingere prestigiului arbitrilor sau organizatorilor;

Au parasit expozitia inainte de ora fixata de organizatori;

Nu au asigurat securitatea si confortul propriilor caini sau iau supus la rele tratamente, indifferent de natura acestora;

Delegatul A.Ch.R. si/sau organizatorii pot sesiza Consiliul Director A.Ch.R. cu privire la orice abatere sau incalcare a regulamentelor in vigoare, conduita si comportamentul necorespunzator al participantilor si expozantilor.

Consiliul Director va proceda la aplicarea sanctiunilor disciplinare.

 

2. INTERDICTIA DE A EXPUNE


In conformitate cu legislatia lor nationala, toate tarile membre si partenere sub contract FCI trebuie sa publice o lista a tuturor cainilor si/sau expozantilor carora le este interzisa inscrierea/expunerea. De asemenea, A.Ch.R., la cererea asociatiilor organizatoare, va publica liste forfetare cu privire la persoanele ce nu si-au achitat taxele de participare la

expozitiile unde sau inscris. Toate asociatiile organizatoare sunt obligate sa respecte aceste liste.

 

3. APLICARE


Toti organizatorii de expozitii trebuie sa respecte regulamentele si legislatia nationala in vigoare in momentul desfasurarii expozitiei. In caz de plangeri specifice, Consiliul Director are toata autoritatea de a lua masuri in caz de violare a acestor regulamente de catre arbitri si de catre organizatorii de expozitii, in asa fel incat sa asigure credibilitatea manifestarilor organizate conform regulamentelor A.Ch.R. si F.C.I. si sa garanteze aplicarea acestora.

Consiliul Director AChR a modificat prezentul regulament in cadrul reuniuni desfasurate la Oradea in data de 28.08.2009(textul in caractere italice). Regulamentul Expozitiilor AChR astfel modificat intra in vigoare de la data publicarii sale pe site-ul oficial AChR. Pe o perioada tranzitorie de 12 luni de la data intrarii in vigoare, asociatiile

organizatoare de expozitii C.A.C.I.B. si C.A.C. sunt obligate sa publice in catalogul expozitiei textul integral al prezentului regulament.

 

 
Banner